Manchesterinterrieri, eli manssi, on alkuperältään englantilainen rotu. Nämä black&tan terrierit kuolivat melkein sukupuuttoon toisen maailmansodan aikana. Tällä hetkellä rodun suosio kasvaa hitaasti, mutta varmasti ympäri maailmaa.

Manssi on hyvin älykäs ja vilkas koira, joka vaatii päivittäistä aktivoimista. Kun aktivointi ja liikunta on kunnossa, manssi nauttii pitkistä päiväunista tiukasti peittoon kääriytyneenä. Manssi ei ole missään nimessä räksyttäjä, mutta ilmaisee kyllä itsensä selkeästi tarpeen tullen. Yleisesti manssit ovat hyvin iloisia ja leikkisiä sekä nauttivat uskollisesti omistajansa seurasta.

Vieraita kohtaan saattaa esiintyä pientä varauksellisuutta, mutta se kuuluu manssin perusluonteeseen. Tutustumisen jälkeen manssista saa ikuisen ystävän. Hyvä muisti takaa sen, että manchesterinterrieri ei unohda kokemiaan asioita, niin hyviä kuin huonoja. Tämän takia sosiaalistaminen on tärkeää, jotta pentu saa alusta asti turvallisia kokemuksia erilaisista ihmisistä, koirista, muista eläimistä sekä ympäristöistä.

Manssi on hyvin sporttinen jo ulkomuodoltaan. Vaikka manchesterinterrieri on suht pieni, se on kuitenkin näyttävä koira. Katse on elegantti ja liike sulavaa.

Tarkemman rotumääritelmän voit lukea täältä(pdf).

Manchesterinterrieri on terve rotu. Sillä ei ole yleistyneitä sairauksia eikä rotu kuulu Kennelliiton Pevisa-ohjelmaan. Rodulla saattaa esiintyä perinnöllistä verenvuototautia (Von Willbrandin tauti), mutta sitä vastaan on taisteltu hyvissä ajoin. Yleensä mansseilta tutkitaan silmät, polvet, kyynärät, lonkat sekä sydän. Täältä löydät ajankohtaiset terveystulokset.

Harrastuskaveriksi manssi käy erinomaisen hyvin. Mansseja näkyykin nykyään agilityssä, tokossa sekä rallytokossa, mutta melkeinpä laji kuin laji sopii manssille hyväksi aktivoinniksi. Harrastaminen manssin kanssa on hyvin palkitsevaa, mutta välillä myös haastavaa, koska terrierimäisyys tulee hyvin paljon esille. Siitä on kuitenkin myös hyötyä esim. lelulla palkkaamisessa, koska melkeinpä joka manssi tykkää taisteluleikeistä. Kun maltin ja itsehillinnän rakentaminen aloitetaan jo pentuna, on manssilla hyvät mahdollisuudet harrastuskoirana.