(Link to an English site below)

Manchesterinterrieri, eli manssi, on alkuperältään englantilainen rotu. Nämä black&tan terrierit kuolivat melkein sukupuuttoon toisen maailmansodan aikana. Tällä hetkellä rodun suosio kasvaa hitaasti mutta varmasti ympäri maailmaa.

Manssi on hyvin älykäs ja vilkas koira, joka vaatii päivittäistä aktivoimista. Kun aktivointi ja liikunta on kunnossa, manssi nauttii pitkistä päiväunista tiukasti peittoon kääriytyneenä. Manssi ei ole missään nimessä räksyttäjä, mutta ilmaisee kyllä itsensä selkeästi tarpeen tullen. Yleisesti manssit ovat hyvin iloisia ja leikkisiä sekä nauttivat uskollisesti omistajansa seurasta.

Vieraita kohtaan saattaa esiintyä pientä varauksellisuutta, mutta se kuuluu manssin perusluonteeseen. Tutustumisen jälkeen manssista saa ikuisen ystävän. Hyvä muisti takaa sen, että manchesterinterrieri ei unohda kokemiaan asioita, niin hyviä kuin huonoja. Tämän takia sosiaalistaminen on tärkeää, jotta pentu saa alusta asti turvallisia kokemuksia erilaisista ihmisistä, koirista, muista eläimistä sekä ympäristöistä.

Tarkemman rotumääritelmän voit lukea täältä(pdf).

Manchesterinterrieri on terve rotu. Sillä ei ole yleistyneitä sairauksia eikä rotu kuulu Kennelliiton Pevisa-ohjelmaan. Rodulla saattaa esiintyä perinnöllistä verenvuototautia (Von Willbrandin tauti), mutta sitä vastaan on taisteltu hyvissä ajoin. Rotuyhdistys suosittelee, että mansseilta tutkittaisiin silmät, polvet ja sydän. Täältä löydät ajankohtaiset terveystulokset.

Harrastuskaveriksi manssi käy erinomaisen hyvin. Mansseja näkyykin nykyään agilityssä, tokossa sekä rally-tokossa, mutta melkeinpä laji kuin laji sopii manssille hyväksi aktivoinniksi. Harrastaminen manssin kanssa on hyvin palkitsevaa, toki välillä myös haastavaa reaktiivisuuden ja välillä häiriöherkkyyden vuoksi. Kun maltin ja itsehillinnän rakentaminen aloitetaan jo pentuna, on manssilla hyvät mahdollisuudet harrastuskoirana.

Lue lisää rodusta rotuyhdistyksen sivuilta:

Information about Manchester terriers in English (British Manchester terrier club):